knoeveldag van eowyn.

knoeveldag van eowyn.

Het begon zo, Harry en Ron haalde ons op om half 9 en ze vroegen aan mij of ik er zin in had. Ik antwoordde:”Ja maar ik ben een beetje zenuwachtig”. (Ze hadden trouwens een camera bij zich om de hele gebeurtenis te filmen,) We mochten van te voren niks eten dus ik had best trek in iets. Op begeven moment zei Harry hier gaan we ontbijten. En we stonden voor “Van Der Valk” in Maastricht. Toen we eenmaal binnen waren liepen we naar het tafeltje dat Harry en Ron gereserveerd hadden. Toen ik op mijn stoel zat ging Harry voor mij ontbijt halen. Mijn ontbijt bestond uit een croissant met kaas, een gebakkken eitje op een sneetje brood, een half wentelteefje en een half plakje cake. Harry legde uit dat iedereen die ons die dag geholpen had een speldje kreeg als dank. Ik werd helemaal rood voor mijn gevoel want ik houd niet van in de spotlights staan. We hadden lekker gegeten. De mevrouw kwam die het mogelijk had gemaakt dat wij daar gratis mochten ontbijten. Ik was zenuwachtig om het speldje op te doen. En ik kreeg het veiligheidsclipje niet los. Gelukkig hielp ze me daarmee. Toen we in het busje zaten was de spanning op mijn gezicht minder geworden. Harry riep: ”we zijn er”. We liepen naar het natuurhistorisch museum. Ik mocht aanbellen. Er werd open gedaan door een lieve mevrouw. Daar bleek dat ik een privé rondleiding kreeg. Eerst liepen we naar de scienceruimte. Die speciaal voor mij openging. De twee onderzoekers die binnen waren vertelde me dat ze net een dino hadden opgegraven “Lars”: een mosasaurus. Een van de onderzoekers zei: ”Als we een bot of skelet opgegraven hebben moet je het inpakken met gips zodat als je het gaat vervoeren het een beetje stevig is. Eenmaal aangekomen op locatie wordt het met een kraan op de binnenplaats gelegt. Het gips word opengemaakt en dan wordt er met tandartsgereedschap gekrapt en dan kijk je of je wat tegenkomt. Het duurt heel lang voordat je het hele skelet hebt blootgelegd, omdat je secuur moet werken anders maak je misschien bot kapot. Soms kom je vuursteen tegen en soms komt er wat mergel los. Toen mocht ik zelf krabben aan de mosasaurus. Ik vond dat heel speciaal. De onderzoeker die naast mij stond pakte het tandartsgereedschap en gaf het aan mij. Even later (toen ik klaar was met krabben) kreeg ik een kadootje van de andere onderzoeker. Er werd ons toen wat te drinken aangeboden door de mevrouw die ons rondleidde.We liepen naar de opservatieruimte waar ook de microscopen staan om daar ons drinken op te drinken en tegelijkertijd door de microscoop te kijken.
We konden na het drankje nog maar een ding doen. Ik kreeg de keuze. De keuze was: De bijen en vissen voeren of in het magazijn kijken. Ik koos: in het magazijn kijken. Mijn familie en ik werden door de mevrouw naar achteren geleid en ik mocht met een liftje naar onder. Eenmaal in het magazijn mocht ik laatjes open trekken. Dit vond ik vet! joh! Ik zag heel veel fossielen zoals zeeëgeltjes.
Ik heb nog even rondgekeken en toen zijn we naar onze volgende locatie gegaan. Het was al in de middag dus ik had best
We kwamen even later aan bij restaurant “Roberto” een Italiaan waar ik mijn eigen pizza mocht beleggen. Dit vond ik erg leuk. (De kok had al lekkerre hapjes klaargezet.) Toen we ons eten ophadden zijn we naar de St. Pietersberg gegaan. Daar kregen we een privé rondleiding in de grot. De mevrouw die ons rondleidde liet ons allemaal mooie muurschilderingen zien. Ik mocht zelfs bij de kluis kijken waar vroeger “De nachtwacht” van Rembrandt van Rijn heeft gelegen. De mevrouw vertelde dat er uit de grotten ook mergelblokken werden gehaald. (De mergelblokken waren 1m en 60cm. Dat was toen de normale lengte van de mens. In een dag konden ze maar 3 blokken eruithalen.) Na een uur liepen we naar buiten. Harry en Ron hadden nog een verrassing voor me. Wij gingen naar een soort museum waar ze van alles hadden. Opgezette dieren, een oude gidsenpet, zeeëgeltjes, oude munten van vroeger noem het maar op. Bij het museum was ook nog een tweedehandswinkel waar ze ook nog van alles hadden. Na daar even te hebben rondgekeken zijn we gegaan. En als kers op de taart gingen we naar een Indonesisch restaurant. Kortom een hele leuke dag.
Geschreven door Eowyn vos
IMG_9209 kopie

IMG_9224

IMG_9241 kopie

IMG_9259 kopie
IMG_9284 kopie

IMG_9312 kopie

IMG_9357 kopie

IMG_9374 kopie

IMG_9379 kopie

IMG_9395 kopie

IMG_9415 kopie

IMG_9448 kopie

IMG_9454 kopie

IMG_9482 kopie

IMG_9500 kopie

Jayden geknoeveld.
Verwenarrangement Yadé